Basisschool Veerkracht

In samenwerking met Studioninedots is de selectie gewonnen voor vervangende nieuwbouw van basisschool Veerkracht in Amsterdam Nieuw-West. Op de stedenbouwkundige schaal sluit het nieuwe volume aan op de omliggende stempelstructuur van het Algemeen Uitbreidingsplan. Met de hoekverdraaiing is het gebouw ingepast in de bocht van de Slotermeerlaan. Het gebouw is opgedeeld in drie volumes, die vervolgens weer zijn opgeknipt in delen die qua grootte overeenkomen met de omringende woonblokken. Als markering komt in het verlengde van de Slotermeerlaan, direct naast de entree van het gebouw, een schoorsteen te staan. De zandgele kleur van de baksteen is gebaseerd op de steen van het huidige schoolgebouw, dat uit 1960 stamt. Als verwijzing naar vroeg-naoorlogse gevelkunstwerken wordt de westgevel voorzien van een geabstraheerde afbeelding in het metselwerk. Het interieur is sober gematerialiseerd, vanuit de overtuiging dat leerlingen met hun ‘jasjes en tasjes’ het gebouw zelf inkleuren. Het nieuwe schoolgebouw is een ‘Frisse School klasse B’ en is klimaatneutraal, onder andere doordat passieve maatregelen zoals oriëntatie van het gebouw in het ontwerp zijn geïntegreerd.

Locatie
Amsterdam Slotermeer

Ontwerp
Workshop architecten

Medewerkers
Victor Spijkers
Steven Broekhof
André Cramer

Opdrachtgever
GPO-WN
Gemeente Amsterdam

Status
In ontwikkeling (oplevering 2018)