Woonhuis Almelo

Vlakbij het centrum van Almelo wordt het voormalige fabrieksterrein Indië getransformeerd tot een nieuwe woonwijk. Workshop Architecten heeft een vrijstaand woonhuis ontworpen, gelegen op een hoekkavel. Vanwege de dichtheid van de omringende bebouwing is voor een L-vormige plattegrond gekozen, waardoor er een omsloten achtertuin ontstaat. Het betreft een energieneutrale woning, met pv-panelen en een warmtepomp, en geen gasaansluiting. Bovenal is het echter een levensloopbestendige woning: de begane grond is circa twee maal groter dan de verdieping. Het geheel is vormgegeven als een ensemble van meerdere volumes, waarbij de woonkamer een eigen volume vormt en extra ruimtelijkheid krijgt door het lessenaarsdak. De gevel is opgebouwd uit rode strengpers, een tijdloze baksteen. Door drie verschillende kleuren voegen toe te passen is met één type steen een levendig beeld gecreëerd.

Locatie
Almelo

Ontwerp
Workshop architecten

Medewerkers
André Cramer

Aannemer
Aannemersbedrijf J. ter Horst BV

Opdrachtgever
Particulier

Status
Opgeleverd (2016)