Boerenschuur, Rijswijk

Op een landgoed van 4,5 hectare, gelegen tussen honderd jaar oude fruitbomen, wilden de opdrachtgevers een verwaarloosde schuur uit de jaren zestig vervangen door een eigentijds ontwerp. De nieuwe schuur sluit aan op zowel het landschap als op de historische bebouwing op het erf, waarvan het hoofdgebouw de monumentale T-boerderij Rottenburg is. Naast onderdak voor de schapen en opslagruimte biedt de schuur ook plaats voor een appartement.
De hoofddraagconstructie bestaat uit vier houtskeletbouw schijven die de schuur in drie zones verdelen: een schuurgedeelte, een semi-transparante tussenzone en een appartement. Plaatselijke openingen in de schijven bieden zicht vanuit het appartement op het erf en op de oude hoogstamboomgaard. De semi-transparante tussenzone verbindt de zuidwestkant met de noordoostkant van het erf. De gevel bestaat uit zwart gebeitst Douglas hout, dat een contrast vormt met het onbehandelde hout aan de binnenkant.

Locatie
Rijswijk (Gld.)

Ontwerp
Workshop architecten

Medewerkers
Sander Gijsen
Johan de Wit
Laura Berasaluce Achaerandio
Ergin kurt

Aannemer
Legemaat van Elst, Woudenberg

Opdrachtgever
Particulier

Status
Opgeleverd (2016)